Tehnica Bowen poate fi aplicată atât ca terapie alternativă, cât și ca terapie complementară. Pacienții pot fie descrie o problemă sau o afecțiune cu care se confruntă, fie pot prezenta diagnosticul medical primit, alături de tratamentul medicamentos pe care îl urmează.
Tehnica Bowen poate fi efectuată în completarea diagnosticului și tratamentului recomandat de medicul specialist. Terapeuții noștri nu vor interveni sau modifica niciuna dintre acestea.
În ce constă tehnica Bowen și care sunt beneficiile?

În ce constă tehnica Bowen și care sunt beneficiile?

Tehnica Bowen este un sistem terapeutic dinamic, cu aplicare la nivelul mușchilor și țesutului conjunctiv. Spre deosebire de masaj, mișcările Bowen nu au rolul de a relaxa mușchiul doar local (dând naștere unei stări de bine de scurtă durată), ci și de a transmite un mesaj sistemului nervos central, acționând asupra intregului corp, astfel:

Mișcările folosite creează un mic impuls electric (imperceptibil pentru pacient) la nivelul fasciei, care, odată ajuns la sistemul nervos central, activează puterea de autovindecare a organismului.

Terapia Bowen ajută corpul să se re-echilibreze și să treacă din starea de stres și hiperstimulare a sistemului nervos vegetativ în starea de odihnă, relaxare și reparare.

Pe lângă re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ, mișcările Bowen pot reseta corpul pentru a se autovindeca, prin intermediul sistemelor nervos și endocrin, printre altele, activând următoarele mecanisme:

 • reflexul de întindere (majoritatea mișcărilor se aplică ori pe originea, ori pe pântecul mușchilor, unde sunt localizați receptorii care informează sistemul nervos asupra stării de tensiune a țesuturilor musculo-tendinoase
 • proprioceptorii articulațiilor (toate mișcările care se aplică în zona unei articulații afectează direct capsula acelei articulații, dar și si ligamentele, rezultatul fiind restaurarea funcției normale a articulației, fără a recurge la forță)
 • fascia (fiecare mișcare Bowen este resimțită la nivelul fasciei si afectează relația dintre fascii si nervii, mușchii sau tendoanele care sunt acționate; fascia joacă un rol major în coordonarea musculară, aliniamentul postural și în general, în integritatea structurală și funcțională; în urma unei ședinte de tratament Bowen, adesea se observă dizolvarea aderențelor, înmuierea țesuturilor cicatrizate și ameliorarea posturii și mobilității)
 • reflexele spinale viscero- somatice (mișcările Bowen antrenează aceste reflexe, producând reacții și la nivelul organelor interne)
 • sistemul limfatic (unele proceduri Bowen activează drenajul limfatic, stimulând sistemul imunitar)
 • procesul de detoxifiere (acest proces este inițiat de tratamentul Bowen, iar rezultatul final este îmbunătățirea capacității organismului de a funcționa optim la nivel celular)

Tehnica Bowen nu foloseste creme, aparatură sau mișcări dureroase. Procesul de vindecare are loc natural, în ritmul organismului fiecărui pacient, astfel că aceasta devine o alternativă mult mai blândă, dar și mai sigură de tratament în comparație cu alte terapii, pentru că se bazează pe “inteligența” și pe puterea organismului.

Terapia îi oferă corpului impulsul și ghidarea necesare pentru a-și rezolva singur dezechilibrele și a reveni la o stare de sănătate optimă.

Cui i se adresează?

Terapia Bowen este potrivită atât în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, cât și celor cu afecțiuni acute, ritmul de vindecare depinzând foarte mult de problemă și de capacitatea corpului de vindecare.

Terapia Bowen nu are contraindicații.

Datorita faptului că mișcările sunt delicate și nu se impun corecții asupra corpului, este potrivită persoanelor de orice vârstă, chiar și bebelușilor sau copiilor mici. Terapia Bowen este de asemenea benefică femeilor însărcinate – ea ajută la ameliorarea durerilor asociate sarcinii, având efecte pozitive și asupra fătului.

Terapia Bowen poate veni în sprijinul persoanelor care depun un efort fizic constant fie la serviciu, fie în alte activități (ex: sportivii de performanță). Dacă pacientul apelează la ședințe regulate de terapie în perioadele de solicitare fizică, el va putea să-și crească rezistența organismului și puterea de refacere în cazul accidentărilor.

Ce afecțiuni putem ameliora prin terapia Bowen?

Unele dintre afecțiunile care
răspund favorabil la terapia Bowen sunt:

 • dureri de spate și sciatică
 • scolioză/cifoză
 • probleme digestive și intestinale
 • dureri de urechi și probleme ale articulației temporo-mandibulare
 • sinuzite/rinite/alergii
 • migrene și alte tipuri de dureri de cap
 • fibromialgie și sindromul oboselii cronice
 • probleme la nivelul șoldurilor, genunchilor, gleznelor și picioarelor
 • dereglări menstruale și hormonale
 • afecțiuni cervicale și probleme ale umerilor
 • dureri în zona centurii pelviene, pelvis înclinat si diferență de lungime între membrele inferioare
 • afecțuni ale tiroidei
 • restricții de mobilitate datorate accidentărilor sportive (recente sau vechi)
 • afecțiuni datorate unor activități profesioniste cu caracter repetitiv, sindromul tunelului carpian și sindromul “cotul jucătorului de tenis”
 • sechele după AVC
 • psoriazis/ leziuni ale pielii

Cum decurge o ședință?

Sedințele de tratament Bowen durează, in medie, circa 45- 60 de minute. Mișcările sunt delicate dar creează efecte. Ele se pot aplica inclusiv peste o îmbrăcăminte usoară, dacă pacientul preferă această variantă. Pacientul este de obicei culcat pe o masă de masaj, dar poate fi tratat și pe scaun dacă preferă sau dacă gradul său de confort o cere sau, în cazul copiilor mici, în timp ce se joacă în încăpere.

O ședință cuprinde una sau mai multe proceduri, fiecare dintre acestea fiind compuse din câteva seturi de mișcări. Între fiecare dintre aceste seturi, terapeutul face pauze de câteva minute cu intenția de a-i oferi corpului răgazul necesar pentru a răspunde la tratament.

Pentru pacienți, este important de reținut faptul că, în funcție de severitatea afecțiunilor, dar și de vechimea acestora, constanța și respectarea indicațiilor terapeutului sunt foarte importante pentru succesul terapiei, alături de răbdare și perseverență.

Datorită subtilității acestei metode și a reacției prelungite a organismului la tratament, alte forme de terapii invazive aplicate concomitent cu terapia Bowen pot afecta eficiența tratamentului.

Image