Ce este terapia Bowen

Ce este mai exact terapia/tehnica Bowen

Tehnica Bowen (cunoscută și ca Bowtech - Tehnica originală Bowen și Bowenwork) este un sistem dinamic terapeutic, cu aplicare la nivelul mușchilor și țesutului conjunctiv, dezvoltată de către regretatul Tom Bowen, în Geelong, Australia. Numită uneori tehnica homeopată manuală, aceasta constă din aplicarea unor stimuli delicați la nivelul corpului (cunoscuți sub denumirea de mișcări), ajutând organismul să se vindece singur, adesea la nivel profund.

Tehnica Bowen oferă beneficii uluitoare clienților, cu foarte puțin efort din partea terapeutului. Aceasta poate ajuta la vindecarea mai multor tipuri de leziuni și eliminarea altor probleme de sănătate, atât acute, cât și cronice, prin activarea mecanismelor naturale de auto-vindecare ale organismului. Mișcările terapeutului Bowen transmit semnale către sistemul nervos în locații specifice (pe mușchi, tendoane, ligamente sau nervi), iar organismul reacționează în ritmul propriu, conform capacităților sale vitale. Cu excepția foarte puținelor situații particulare în care o anumită „procedură” este contraindicată, Tehnica Bowen poate fi utilizată pe persoane de toate vârstele și indiferent de starea de sănătate.

Ce este terapia Bowen

Aplicarea terapiei Bowen de către terapeutul clinicii Praevaleo

Mișcările terapeutului Bowen transmit semnale către sistemul nervos în locații specifice (pe mușchi, tendoane, ligamente sau nervi), iar organismul reacționează în ritmul propriu, conform capacităților sale vitale.

Când se aplică terapia Bowen.

În cazul unei leziuni acute, terapeutul poate aplica în mod eficient procedura Bowen pentru a lucra doar pe zonele cu traumatism, întrucât clientul a avut la dispoziție un timp pentru a compensa și a se adapta la leziunea respectivă. Cu toate acestea, majoritatea terapeuților Bowen lucrează cu clienți ale căror afecțiuni s-au dezvoltat treptat, de-a lungul mai multor ani, cu disfuncții musculare și probleme posturale care s-au agravat în timp. În aceste situații, terapeuții Bowtech trebuie să facă apel la o abordare holistică, pentru a facilita alinierea și recuperarea adecvată.

În loc să se concentreze pe o singură problemă, Tehnica Bowen vizează întregul organism, refăcând echilibrul acestuia prin intermediul sistemului nervos vegetativ (SNV). SNV controlează peste 80% din funcțiile corpului și este foarte sensibil la factorii de stres externi. Vasta majoritate a oamenilor trăiesc astăzi într-o constantă stare de stres și hiperstimulare simpatică a SNV (răspunsul de tip „luptă, fugi sau îngheață”). Vindecarea nu poate interveni decât după ce SNV trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică (răspunsul „odihnă, relaxare și reparare”) Tehnica Bowen permite această trecere. În timpul ședințelor, pacienții adesea adorm sau cad într-o starea de relaxare profundă, auzindu-se puternic peristaltismul.  Ambele schimbări indică trecerea către dominanta parasimpatică, cu reducerea stresului la nivel profund. Aceasta poate explica în parte observația frecventă că o ședință de terapie Bowen pare a reactiva procesul de însănătoșire în situații în care convalescența în urma traumelor, bolilor sau intervențiilor chirurgicale stagnează sau se află în stadiu de platou.

Cum se aplică terapia Bowen.

O ședință de terapie Bowen tipică durează, în general, între 15 și 45 de minute. În general, pacienții sunt așezați pe o masă de masaj sau un pat sau, dacă doresc și se simt mai confortabil, pot sta pe un scaun. O „ședință” presupune una sau mai multe „proceduri”, fiecare dintre acestea constând dintr-o serie de „mișcări”. Mișcările sunt delicate, însă au un scop bine determinat și pot fi aplicate și peste îmbrăcămintea ușoară.  Între fiecare set de mișcări, terapeutul Bowen face o pauză de câteva minute, cu durată variabilă, pentru a permite organismului pacientului să înceapă să răspundă. Pe măsură ce sistemul nervos începe să regleze tensiunea de la nivel muscular, terapeutul simte când clientul este pregătit pentru noul set de mișcări. Adesea, în cadrul unei ședințe, terapeutul echilibrează întregul organism, cu mișcări aplicate în zona lombară, apoi în cea toracică și, în final, la  nivel cervical. Pentru a menține starea de relaxare a pacientului, se efectuează mai întâi toate procedurile necesare la nivelul spatelui, înainte de a-i solicita să se întoarcă pentru aplicarea celor care se aplică cu pacientul în poziție supină (cu fața în sus).

 Spre deosebire de alte tehnici manuale, în care terapeutul impune corectarea poziției pacientului prin manipulare forțată, Tehnica Bowen activează mecanismele de auto-vindecare proprii organismului, cu intervenție minimă. Datorită naturii subtile a terapiei Bowen și faptului că organismul continuă să lucreze câteva zile după ședință, este ideal sa se evite alte terapii corporale până la cinci zile după o ședință, pentru ca reacția organismului la tratamentul Bowen sa nu fie întreruptă.

Sună un terapeut al Centrului Praevaleo și află daca afecțiunile tale pot fi tratate cu ajutorul terapiei Bowen :
Completează formularul pentru programare si vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de către terapeuții Centrului Praevaleo.