Cine a inventat terapia Bowen
Thomas Ambrose Bowen - inventatorul terapiei Bowen
Thomas Ambrose Bowen (1916-1982) a început să dezvolte tehnica Bowen în anii 1950, în Geelong, Australia. Dorind să descopere modalități de a alina suferințele umane, a observat că anumite mișcări aplicate asupra corpului aveau efecte specifice. Tom Bowen și-a dezvoltat tehnica fără să fi urmat cursuri oficiale într-o anumită procedură sau un anumit domeniu. De fapt, el afirma adesea că activitatea lui era „un dar divin”. A continuat să-și dezvolte și să-și perfecționeze tehnica pe întreg parcursul vieții, cu sprijinul prietenei și secretarei lui, Rene Horwood.
Activitatea dlui Bowen la clinica din Geelong era una foarte intensă, cu aproximativ 13.000 de tratamente pe an. Aceste date au fost verificate în anul 1975 printr-un studiu solicitat de guvernul australian în privința activității terapeuților de medicină alternativă. Având în vedere că tratamentele se aplicau la intervale de șapte zile și că majoritatea pacienților aveau nevoie de una până la trei sesiuni, un număr impresionant de clienți au trecut pragul clinicii și au beneficiat de talentul său. Dl. Bowen oferea și tratamente gratuite pentru copii, persoane cu handicap și asistenți sociali.

Thomas Ambrose Bowen
A murit la 28 octombrie 1982 la vârsta de 66 de ani.
A fost al treilea copil și singurul fiu al lui William și Norah Bowen, care a emigrat în 1910 din Marea Britanie în Australia.
Din viața inventatorului terapiei Bowen
Originari din Wolverhampton, părinții săi au emigrat în Australia la începutul anilor 1900, stabilindu-se în Brunswick, Victoria. Născut într-o familie din clasa muncitoare, Tom a renunțat la școală la 14 ani și a avut diferite slujbe, precum cărăuș de lapte și ajutor la o lânărie, înainte de a intra în domeniul construcțiilor unde a preluat meseria de tâmplar a tatălui, angajându-se la fabrica de ciment din Geelong.
S-a căsătorit cu Jessie la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, cei doi locuind cu părinții lui Tom, în Geelong, Victoria. Membru fervent al Armatei Salvării, Bowen a coordonat un Club sportiv pentru aceasta, care s-a bucurat de o popularitate uriașă și unde a antrenat tineri în diferite sporturi, în special înotul, care era preferatul său.
Și-a început activitatea terapeutică în perioada în care lucra la fabrica de ciment, când, după serviciu, oferea tratamente cu ajutorul terapiei Bowen care se întindeau de multe ori până târziu în noapte. Încurajat de prietenii săi, Rene și Stan Horwood, în a căror casă își deschisese cabinetul, s-a dedicat exclusiv terapiei Bowen închiriind o locație în Geelong.
Conform declarațiilor lui din cadrul investigației Comitetului de osteopatie, chiropractică și neuropatie din 1973, obținuse informațiile din cărți pe care le considerase utile și învățase totul în regim autodidact. Deși toate acestea oferă o perspectivă uluitoare asupra activității lui Tom Bowen, nu vorbeste, totuși, despre modul în care lucra și, din multe puncte de vedere, creează o viziune extrem de limitată asupra modului în care și-a dezvoltat tehnica Bowen.
Terapia Bowen lăsată moștenire lumii moderne prin Oswald Rentsch
Oswald Rentsch l-a cunoscut pe dl. Bowen în 1974, la o conferință din Adelaide, Australia. Deși nu știa absolut nimic despre activitatea d-lui Bowen, Ossie l-a abordat întrebându-l dacă ar putea să învețe de la el. Dl. Bowen i-a strâns îndelung mâna și i-a răspuns „Bine! Vino la cabinet și te voi învăța. Îmi sun secretara și îți dau de veste.” Câteva ore mai târziu, dl. Bowen l-a căutat pe Ossie și i-a spus: „Să fii la clinica mea miercurea viitoare, la 9 dimineața”.
În următorii doi ani și jumătate, Ossie a studiat tehnica Bowen, obținând, în final, acordul lui să documenteze activitatea. Dl. Bowen nu avea notițe, scheme sau manuale, însă, cu ajutorul lui Rene Horwood, Ossie a creat o reprezentare autentică a tehnicii sale.
În 1976, Ossie și soția lui, Elaine, au început să folosească terapia Bowen în propria lor clinică din Hamilton, Victoria.
Onorând rugămintea d-lui Bowen de a continua să facă cunoscută terapia Bowen după moartea sa, Ossie și Elaine au denumit-o Tehnica Bowen și au ținut primul seminar în Perth, Australia, în 1986. Până în 1990, Ossie și Elaine s-au dedicat în totalitate prezentării tehnicii în întreaga Australie. Dorind să conserve tehnica și să se asigure că aceasta era predată în forma originală, în 1987, au înființat Academia de Terapie Bowen din Australia in 1987, denumind-o în final Bowtech (Tehnica Bowen). De atunci, Ossie și Elaine au prezentat Bowtech în multe țări, onorând promisiunea făcută dlui Bowen în ultimele clipe de viață de a duce activitatea lui în întreaga lume. În prezent, sunt susținuți în această activitate de predare de un număr mare de instructori acreditați și înregistrați la Academie.

Ossie și Elaine
Datorită eficacității sale, tehnica a fost îmbrățișată de numeroase persoane. Profesioniștii din domeniul medical sunt impresionați de eficacitatea tehnicii Bowen și de diversitatea afecțiunilor pe care le tratează.