Cum funcționează terapia Bowen

Cum funcționează terapia Bowen asupra SNV

Cum funcționează terapia Bowen, în detalii.

Există o serie de teorii referitoare la mecanismele fiziologice prin care Tehnica Bowen obține rezultatele ce i-au adus faima. Pe lângă reechilibrarea SNV, descrisă anterior, mișcările și procedurile Bowtech pot „reprograma” organismul pentru a se auto-vindeca activând, prin intermediul sistemului nervos și endocrin, următoarele mecanisme, printre altele:
  • Reflexul de întindere: Majoritatea mișcărilor terapiei Bowen se realizează la origine, pe inserția sau pe corpul mușchilor, unde sunt localizați receptorii, care informează sistemul nervos asupra stării de tensiune sau întindere al țesuturilor musculo-tendinoase. Acești receptori sunt stimulați in timpul mișcăril de „rolare” din cadrul unei ședințe Bowen, care modifică stimulii primiți prin sistemul nervos. Acest proces poate modifica bucla durere/spasm muscular.
  • Proprioreceptorii articulațiilor: Toate mișcările executate în jurul unei articulații afectează direct, atât articulația, capsula cât și ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Și in acest caz, stimulii vor fi preluați de către sistemul nervos, inițializând normalizarea funcționarii acesteia, fără a fi nevoie de o manipulare in forță. Studiile (Carter, Bernie, 2002, „Clients experiences of frozen shoulder and its treatment with Bowen technique”, Complementary Therapies in Nursing and Midwifery, v. 8, pag. 204-210) au confirmat îmbunătățirea mobilității articulațiilor rigide în urma terapiei Bowen.

  • Fascia: Fiecare mișcare Bowen este efectuata la nivelul superficial al fasciilor și afectează relația dintre fascii și nervii, mușchii sau tendoanele acționate. Fascia joacă un rol important în coordonarea musculară, aliniamentul postural și integritatea structurală și funcțională. Toate acestea vor fi afectate in mod negativ dacă fascia este rigida, contractată, torsionată sau deshidratată. În urma unei ședințe de terapie Bowen, se observă adesea dizolvarea aderențelor, înmuierea țesutului cicatrizat și ameliorarea posturii și a mobilității, fără manipulare forțată sau întindere.

  • Reflexele segmentare spinale viscero-somatice: O serie de mișcări specifice Bowtech activează aceste reflexe. Acestea generează reacții la nivelul organelor interne, prin stimularea pielii, mușchilor și nervilor.

  • Modelul de vibrație armonică sau rezonanță: Mișcările Bowen creează un model vibrațional ce readuce organismul la starea de echilibru și armonie.

  • Sistemul limfatic: Unele proceduri Bowen activează drenarea limfatică, stimulând sistemul imunitar.

  • Procesul de detoxifiere este adesea inițiat în timpul unei ședințe Bowen, îmbunătățind capacitatea organismului de a funcționa optim la nivel celular.

Sună un terapeut al Centrului Praevaleo și află daca afecțiunile tale pot fi tratate cu ajutorul terapiei Bowen :
Completează formularul pentru programare si vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de către terapeuții Centrului Praevaleo.